Reklama
 
Blog | Štěpán Mareček

Slibované zásadní prohlášení odhalilo víc, než Hrad zamýšlel

Před dnešní tiskovou konferencí tvrdil mluvčí prezidenta, že zazní „zásadní prohlášení týkající se státního svátku“. Nezaznělo. Pokud tedy za zásadní prohlášení nepovažujeme manipulaci, mlžení, nekonečný verbální vodopád a další způsoby, jak se vyhnout odpovědi. Jiří Ovčáček se tentokrát nepostavil před novináře sám, na tiskovou konferenci přišel i Jindřich Forejt, aby vysvětlil postup při oznamování o udělení (propůjčení) vyznamenání. V umění neodpovědět (nebo v neschopnosti odpovědět) mluvčího Ovčáčka snad i překonal.

Hned v úvodu Ovčáček prohlásil, že tři svědci vyvrátili slova ministra Hermana o vydírání na slovenské ambasádě. Jen naiva by si mohl myslet, že Ovčáček nechápe rozdíl mezi „vyvrátili“ a „nepotvrdili“, šlo tedy o očividnou a promyšlenou manipulaci. Později zase třeba tvrdil, že jako reakce na Hermanovo setkání s Dalajlámou bylo zrušeno Česko-čínské investiční fórum, ale prezident Zeman dělá všechno proto, aby bylo toto fórum obnoveno. Na otázku, odkud to prezident ví, když ani na webových stránkách tohoto fóra není o jeho zrušení ani slovo, však pouze odkázal na soukromé informace. Tak jak je to? Nesnaží se spíš Ovčáček připsat Zemanovi zásluhy za záchranu fóra, o jehož zrušení však kromě Zemana nikdo nic neví? To se to panečku zachraňuje.

Excelentní vystoupení však předvedl Jindřich Forejt. Pomocí tolika slov neříct prakticky nic je úctyhodný výkon. Nic nepotvrdil, nic nevyvrátil. Na konkrétní dotaz, zda telefonoval s panem Bradym kvůli jeho vyznamenání, odpovídal pouze, že nehodlá komentovat žádná jména. A tuto mantru zopakoval ještě několikrát. Snad jediná skutečně smysluplná věta byla ta, že jako státnímu úředníkovi mu nepřísluší komentovat kroky člena vlády. To musel především vedle stojící Ovčáček poslouchat s velkým nadšením. Zajímavé také bylo několikrát zopakované ujištění, že všichni vyznamenaní obdrželi písemné potvrzení. Jen škoda, že nikoho z novinářů nenapadlo se zeptat, kdy bylo toto potvrzení odesláno. Úplně se vnucuje myšlenka, že tato potvrzení byla honem odeslána ve čtvrtek nebo v pátek, a proto se s tiskovou konferencí čekalo až na úterý, aby mohl Forejt prohlásit, že v tuto chvíli mají písemné potvrzení všichni, kteří mají být v pátek vyznamenáni. Na otázku, zda pan Brady tedy lže, jsme se zase dověděli jen to, že nebude komentovat žádná jména.

Reklama

Tak kdo tedy lže? S jistotou to bohužel rozhodnout nejde, ale stačí se zamyslet nad motivem. Jaký motiv má pan Brady? Proč by si vymýšlel telefonát o vyznamenání? Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nenapadá mě nic. A motiv Zemana a prezidentské kanceláře? Není msta za několikrát rozmlouvané setkání až příliš očividná? Není několikrát soudně usvědčený lhář Zeman lhářem i v tomto případě? Na to ať si odpoví každý sám, já za sebe mám jasno.

Slibované zásadní prohlášení pro mě není v obsahu slov, která Ovčáček s Forejtem dnes pronášeli, ale ve způsobu, jakým to pronášeli. Ten způsob totiž celou kancelář prezidenta usvědčuje z toho, že v kauze Herman-Brady nemají čisté svědomí.